Canadese munten

In het kader van wat algemene informatie over Canada een stukje over de munten in Canada. Er zijn zes verschillende munten in Canada. Deze hebben op de voorzijde allemaal een afbeelding van Koningin Elizabeth II.

1- en 2-Dollarmunt

MuntenDe munt van 1 dollar vervangt sinds 1987 het biljet van 1 dollar. De opdruk van de munt is een ijsduiker (Engels: Loon). de munt wordt daarom ook wel Loonie genoemd. De munt is rond, maar heeft een rand die bestaat uit 11 gelijke zijden.

In 1996 is er een 2-dollarmunt in omloop gekomen ter vervanging van de 2-dollarbiljetten. Op deze munt staat een ijsbeer. De munt is de grootste en zwaarste van de huidige Canadese munten en als enige tweekleurig.  Zijn koosnaam “Toonie” is een samentrekking van het Engelse Two Loonie.

50-Centmunt

Deze munt krijg je niet zo vlot in handen. Veel Canadezen denken dat de 50-centmunt zeldzaam is en geven hem dus niet zo snel uit. Daarbij wordt de munt vaak niet geaccepteerd door automaten, ondanks dat deze wel kleinere en grotere munten accepteert. De munt is wel gewoon geldig in geheel Canada.

25-Centmunt

Officieel heet deze “25-centpiece”, maar door de gelijkenis met de Amerikaanse Quarter, wordt deze meestal ook Quarter genoemd. Op de munt staat momenteel een kariboe afgebeeld. Maar in de loop van de jaren zijn er al vele herdenkingsversies in omloop geweest met andere afbeeldingen op de achterzijde, bijvoorbeeld: papaver, soldaat,klaproos of een sturnella.

10-Centmunt

Deze munt is de kleinste van de huidige Canadese munten. Hij is qua maat bijna vergelijkbaar met de Amerikaanse dime, en wordt dus ook in Canada vaak een dime genoemd. Belangrijk verschil tussen de Amerikaanse en de Canadese dime is dat de Canadese versie magnetisch is. Opvallend is dat het woordje “dime” oorspronkelijk uit het Frans komt, maar in dit geval op zijn Engels wordt uitgesproken. Op de achterzijde staat de Bluenose, een soort schip dat een kruising is tussen een raceschip en een vissersschip.

5-Centmunt

De 5-centmunt heeft op de achterzijde een bever die op een rots zit. Door de hoge concentratie nikkel in de munt is deze munt , net als de 10-centmunt, magnetisch. Door de samenstelling wordt hij ook wel “Nickle” genoemd.

1-Centmunt

Deze munt ontbreekt op bovenstaande afbeelding, en dat is omdat deze munt sinds 2012 niet meer wordt gemaakt. Sinds 2013 verspreid de Canadese bank deze munt niet meer. Winkels ronden sindsdien bij contante betalingen bedragen af naar de dichtstbijzijnde nickle. Net als in Nederland worden pin en creditcardbetalingen niet afgerond. De munt is met daarop een esdoornblad een echter nog steeds een geldig betaalmiddel.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *