Verzekeringen

Als je met een camper op vakantie gaat, zijn er verschillende verzekeringen beschikbaar. De verzekeringen hebben exotische afkortingen als CDW, LDW, PLI of VIP. Sommige zijn meer nodig dan andere. In dit bericht benoem ik de verschillende verzekeringen.

Disclaimer: Onderstaande tekst is uitsluitend ter uitleg. Voor de precieze dekking en voorwaarden zijn de voorwaarden van de verzekering leidend.

Public Liability Insurance

Deze verzekering is in het Nederlands bekend als aansprakelijkheidsverzekering en dekt schade die je aan andere toebrengt tijdens het besturen van het voertuig. Deze verzekering is in Canada verplicht te regelen door de eigenaar van de camper, i.c. de verhuurder. Daar heb je dus geen omkijken naar. De dekking varieert meestal tussen 1 miljoen en 5 miljoen CAD.

CDW

Dit is een afkorting voor ‘Collision Damage Weaver’. Dit is niet echt een verzekering tegen schade want die zit al bij het het huren van het voertuig, echter die verzekering is zeer minimaal. De CDW is een aanvulling op de dekking en dekt schade aan de eigen camper, maar helaas ook maar in zeer beperkte mate. Bij de grote verhuurders heb je bijvoorbeeld een eigen risico van CAD 750 tot CAD 1500 eigen risico per gebeurtenis.
Voordeel van CDW is in ieder geval meestal dat de borg omlaag gaat van CAD 7500 naar CAD 750.

LDW

Deze afkorting staat voor ‘Lost Damage Weaver’ en dekt de schade aan het voertuig door diefstal. Meestal wordt deze in een bundel aangeboden met de CDW. De meeste verhuurders dekken diefstal niet op enkele locatie’s, zoals bijvoorbeeld Toronto-centrum en Montreal-centrum. Ook hierbij is het dus belangrijk om de voorwaarden goed door te lezen.

CDW/LDW via Amerikaanse/Canadese website

Als je de camper huurt via een Amerikaanse of Canadase website, is het opletten, want daar wordt deze vaak uit de prijsopgave gelaten. Amerikanen/Canadezen kunnen de verzekering van hun privé-auto gebruiken voor de camper.

VIP

Deze afkorting heeft niets te maken met belangrijke personen, maar staat voor “Vacation Interruption Protection”. Deze verzekering zorgt er meestal voor dat de camper bij een mechanisch gebrek binnen 24 uur wordt vervangen of gerepareerd. Daarbij is het belangrijk om te weten dat een kapotte magnetron of koelkast o.i.d. niet telt. Alleen mechanische defecten die verhinderen om je reis voort te zetten vallen binnen de dekking.

No-Risk verzekering

Bovenstaand zijn een hele reeks verzekeringen genoemd die allemaal wat anders dekken. Echter geen van die verzekering zorgt ervoor dat je zorgeloos op vakantie kunt. Unigarant biedt echter een verzekering die alle gaten afdekt en zorgt dat je een eigen risico hebt van CAD 0.

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering kent iedereen wel. Wat er in dit geval nog wel van belang is, is dat er twee verschillende zijn. Dat zijn namelijk de kortlopende en de langlopende verzekering. De dekking is bijna altijd identiek,  maar het is erg handig om te kijken welke er goedkoper is. De langlopende heeft doorgaans een vast bedrag per jaar en dekt alle reizen die je maakt in de betreffende periode. De kortlopende dekt alleen de reis waarbij de verzekering wordt afgesloten in kost meestal tussen de 5 tot 7 procent van de reissom.

Reisverzekering

Op de annuleringsverzekering na, zijn bovenstaande verzekeringen allemaal camper-gerelateerd. Maar er zijn nog andere risico’s die je wel/niet wilt afdekken. Daarvoor is de reguliere reisverzekering. Deze is net als de annuleringsverzekering ook in een kortlopende en een langlopende variant beschikbaar. Ook hierbij geldt dat als de reis lang genoeg is, het waarschijnlijk goedkoper is om een langlopende reisverzekering te nemen.

Maar ik heb toch een ziektekostenverzekering?

Klopt, maar de meeste ziektekostenverzekeringen dekken in het buitenland maximaal 200% van de Nederlandse kosten in het buitenland. In de Verenigde Staten en Canada zijn de ziektekosten meestal 5 tot 6 keer hoger dan in Nederland. Het verschil tussen de dekking ziektekostenverzekering en de werkelijke kosten wordt gedekt door de reisverzekering.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *