De weg vinden…

Je hebt dan wel vakantie en soms is het leuk om een beetje te dwalen of de omgeving te verkennen. Maar op andere momenten wil je ook wel weten welke kant je op moet. Voor die momenten zijn er meerdere manieren om die weg te vinden.

(Papieren) kaart lezen

De papieren kaart klinkt misschien ouderwets, maar is dat zeker niet. Vooral een uitvouwkaart is ideaal voor het houden van overzicht en het plannen van uitstapjes en dergelijke. Nadeel is wel dat er iemand anders dan de bestuurder kaart moet (kunnen) lezen. Kaarten zijn net als reisgids wel erg goed voor de voorpret bij de voorbereiding.

Overzicht van in Nederland beschikbare kaarten.

Handheld GPSGarmin_eTrex30_close

Sommige mensen doen aan buitensporten zoals wandelen, geocachen, fietsen, enz… Die hebben daarvoor soms dan ook een handheld GPS. Hij is heel praktisch voor het opnemen van de gereden route, maar door het kleine scherm en de (vaak) beperkte aanwijzingen zijn ze meestal niet geschikt voor navigatie op de weg. Tijdens het wandelen zijn ze wel weer ideaal. Ze gaan vaak lange tijd mee op maar enkele batterijen.

Voor Garmin GPS’en kan men gratis kaarten downloaden bij Openstreetmap (Link 1 en Link 2). Voor Magellan GPS zijn er ook kaarten te vinden (Link 1)

Telefoon/tablet

De tegenwoordige smartphone zijn al goed bruikbaar voor navigatie op de weg. Belangrijk is wel om een autolader te verzorgen, want een hele dag de navigatie aan overleven de meeste telefoons niet. Daarnaast is ook de stem niet altijd even luid.

Er zijn verschillende pakketten beschikbaar met ieder hun eigen voor- en nadelen. Die ga ik nu niet behandelen, maar het is belangrijk op twee dingen te letten:

  • OS van de telefoon.
    Is software wel/niet beschikbaar voor iOS, android of Windows Phone
  • Online/offline
    Sommige software heeft tijdens de navigatie een dataverbinding nodig. Dat kan we l eens duur worden als je aan het roamen bent.

Mobiel navigatiesysteem

De apparaten die meestal het beste voor het navigeren zijn voorbereid zijn de echte navigatiesystemen. Iedereen kent ze wel, de TomToms, Garmins en Mio’s. Helemaal voorbereid op hun werk, met een duidelijke stem, makkelijke bediening en een duidelijk scherm. Standaard hebben ze allemaal een voedingssnoer en bevestigingsmateriaal, dus daar hoef je niet druk over te maken. Is het alleen nog de vraag hoe je er aan komt.

Eigen navigatiesysteem

Beschik je zelf over een navigatiesysteem, dan kan je overwegen om die mee te nemen naar Canada. Enige wat je dan moet regelen is een kaart van Canada/Verenigde Staten. TomTom biedt op hun site reiskaarten aan voor €49. Voor Garmin en Mio heb ik geen optie gevonden om een vakantieland aan te schaffen.

Navigatiesysteem huren

De andere optie is natuurlijk om een navigatiesysteem te huren. De meeste camperverhuurders bieden het aan om er eentje te huren. Voordeel daarvan is dat het systeem gegarandeert een Canadese kaart heeft en past in de camper naar keuze. De bedragen daarvan variëren tussen de CAN$ 5 en CAN$ 10 per dag. Gelukkig vaak wel met een maximum. Een andere optie is om een navigatiesysteem in Nederland te huren met daarop een Canadese kaart.

Daarvoor zijn momenteel drie aanbieders:

De prijzen van deze aanbieders heb ik even op een rijtje gezet (uitgaande van een kaart van Canada):

 

 

 

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *