Officiële papieren

In het vorige artikel over de Icefields Parkway werd al kort genoemd dat er een vergunning nodig was om daar te mogen rijden. Maar wat heb je nog meer nodig in Canada?

Reisdocumenten

Paspoort

Klinkt als een open deur, maar toch vermelden we het hier.  Iedereen in het reisgezelschap heeft een paspoort nodig die geldig is tot minimaal zes maanden na binnenkomst. Daarnaast moeten alle paspoorten minimaal een lege pagina voor een visumstempel bevatten.

Elektronic Travel Authorization

Een paar maanden geleden hadden we deze ook al genoemd. Maar we herhalen hem hier even.

De eTA is onderdeel van het ESTA-verdrag dat Mexico, de Verenigde Staten en Canada hebben gesloten. Als je als toerist naar het Noord-Amerikaanse continent reist, is er voor bovenstaande drie landen een optie om elektronisch een visum aan te vragen. In de VS heet dat de ESTA, in Canada de eTA. Dit hoef je alleen te doen voor het land waar je met boot of vliegtuid heen reist. Bij het reizen tussen deze landen per auto of camper, is het document niet nodig.

De eTA is vijf jaar geldig of korter als je paspoort eerder verloopt en kost CAD$ 7. Deze kan hier worden aangevraagd: Apply for an eTA.

De Amerikaanse ESTA is maar twee jaar geldig. en kost US$ 14. Deze kan hier worden aangevraagd: Online ESTA application.

UPDATE: De invoering van de eTA is uitgesteld van begin maart naar de herfst van 2016. Dit houdt in dat deze zomervakantie het genoeg is om alleen een paspoort te bezitten. Reis je door naar de Verenigde Staten, dan blijft de eTA wel nodig

Visum

Mocht je niet aan de voorwaarden voor een eTA voldoen, dan is er een normaal visum  nodig. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je gaat werken in Canada of als je er langer dan zes maanden wilt verblijven.

Voor bezoek aan (klein-)kinderen, is er een bijzonder visum, het supervisum.

Supervisum

Normaal gesproken mag je verblijf als toerist maar zes maanden duren. Maar als je (klein-)kinderen wilt bezoeken en daar langer wilt blijven is er zogenaamd supervisum te verkrijgen. Als jij (en de kleinkinderen) aan de voorwaarden voldoet mag je met dit supervisum tot twee jaar in Canada blijven. En gedurende tien jaar mag je Canada binnenreizen. Meer informatie is er te vinden bij het Department of Citizenship and Immigration Canada.

Overige documenten

Internationaal rijbewijs (IDP)

Het Internationaal rijbewijs is ook wel bekend als IDP of International Drivers Permit. Of er een verplichting is voor het IDP is een provinciale regeling. Voor British Columbia is een IDP alleen nodig als je meer dan zes maanden blijft. Echter in Alberta is er een IDP altijd nodig voor toeristen. Daarnaast kom ik ook vaak de tip tegen om een IDP mee te nemen ter identificatie bij campings e.d., zodat je je paspoort niet hoeft af te geven.

Het Internationaal Rijbewijs (IDP) is te krijgen bij de ANWB voor €18,95.

Nationale Discovery Pass

Om een van de nationale parken te mogen binnengaan is er toegangsgeld nodig. Deze kost maximaal CAD$9,80/persoon. Als je met maar een voertuig rijdt en je bent met meer dan twee personen is het voordeliger om het familietarief te betalen: CAD$ 19,60.

De toegang is maar een dag geldig en maar voor een park. Als je dit vaak moet betalen is er ook nog een mogelijkheid om de National Discovery Pass aan te schaffen. Deze is een jaar lang geldig en kost maximaal CAD$67,40/persoon. En als je met een voertuig komt, is hier ook een familietarief voor van CAD$ 136,40. Deze is online verkrijgbaar en wordt gewoon richting Nederland verstuurd.

UPDATE: In 2017 bestaat Canada 150 jaar, en om dat te vieren is de Discovery Pass dat jaar gratis. Dat houdt dus in dat passen die in 2016 worden aangeschaft geldig zijn tot 2018. En passen die in 2017 worden aangeschaft zijn helemaal gratis.

Een andere goedkopere optie is om eens rond te kijken op sites als Marktplaats. Soms staan ze daar te koop. (Let wel erop dat er geen handtekening op staat en dat de originele bon er bij zit.) Let op, bij doorverkoop worden wel de voorwaarden van de pas geschonden.

 

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

1 reactie op “Officiële papieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *