Going-To-The-Sun Road

Na twee bekende wegen in Canada, nu eentje in de Verenigde Staten. En wel in de staat Montana in het Glacier National Park. Het gaat om de weg met de fantastische naam “Going-To-The-Sun Road”.

DKaartje van het stuk Glacier met daarop de "Going-To-The-Sun Road"wars door het hart van het het Nationale Park Glacier, loopt een schitterende weg. De weg is ongeveer 50 mijl (80 km) lang en loopt tussen West-Glacier en St.Mary. De weg is genoemd naar de “Going-To-The-Sun Mountain” die iets ten noorden van de weg ligt. En het is niet alleen de naam die zo bijzonder is, ook de uitzichten langs de weg zijn mooi.

Geschiedenis

De berg kreeg zijn naam in 1888 door een lokale bonthandelaar. Hij was samen met een Piikani-vriend bezig om een ram te villen, toen de schoonheid van de berg hem opviel. door een opmerking van zijn vriend, kwam hij op de naam “Going-To-The-Sun”-mountain. Zijn vriend vond de naam een goed idee: hij klonk krachtig en heilig. En sindsdien heet de berg zo.

Het ontwerpen van de weg begon in 1917 en in 1921 werd begonnen met de bouw. In 1933 was de bouw compleet afgerond. Inmiddels bestaat de weg al ruim 80 jaar, dus eind jaren 80 is er begonnen  met een grootscheepse renovatie van het complete traject. Deze renovatie loopt door de beperkte werktijd nog steeds.

Beperkt openMany-Glacier-Early-Morning-Yawn

Zoals net al vermeld, duren de renovatie werkzaamheden al vele jaren. Dat komt grotendeels omdat de weg maar een deel van het jaar open is. Gedurende de winter is de weg grotendeels gesloten wegens sneeuwval en dat begint al in oktober. Op deze link is exact te zien welk gedeelte open is voor verkeer. (Op het moment van schrijven is maar 12,5 mijl van de 50 mijl vrijgegeven.

Vanaf maart beginnen  dan de sneeuwruimers de weg leeg te halen. Op sommige punten ligt er dan wel 24 meter sneeuw op het wegdek, dus de voortgang is soms maar 150 meter per dag. Gevolg is dat de weg meestal half juni of zelfs pas in juli weer geheel vrij en berijdbaar is. Voortgang van de sneeuwruimers is hier te volgen.

Campers en grote voertuigen

Daarnaast geldt er een lengte en breedtelimiet op een deel van de route. Op het kaartje bovenaan dit artikel is een stuk van de weg met rood gemarkeerd. Dat gedeelte is afgesloten voor voertuigen langer dan 21ft (6,4 meter) of breder dan 8 ft (2,4 meter). Dat betekend dus dat je als camper-reiziger op een andere wijze de weg moet bezoeken en gelukkig kan dat ook met een shuttlebus.

Shuttlebus

Gelukkig rijdt er sinds 2007 voor de toeristen een shuttlebus rond. De bus rijdt rond in de zomermaanden (juli tot en met september) en is gratis te gebruiken. De dienst is in twee delen gesplitst, de westzijde en de oostzijde.

GoingToTheSunShuttleAls je de complete route wilt rijden, zal je dus moeten overstappen in Logans Pass.

Aan de westzijde (groen op de kaart) rijdt de bus vanaf Apgar tot Logans Pass. Deze shuttle rijdt om de 15 tot 30 minuten. Om 7:00 ‘s-morgens begint de dienst met een expressdienst die niet tussendoor stopt. Vanaf 7:56 gaat de shuttle stoppen bij Avalanche Creek en The Loop. En vanaf 9:00 vertrekt de eerste die alle haltes aandoet.

Aan de oostzijde (blauw) van het park rijdt de bus vanaf St.Mary tot aan Logans Pass. Deze dienst begint al gelijk om 7:00 met een volledige dienst die bij alle haltes stopt. Deze lijn rijdt helaas maar om de 40 tot 60 minuten.

Omdat de dienst gratis is kan je gewoon bij elke halte uitstappen, de omgeving bezoeken en dan weer instappen naar believen. Bij sommige haltes start er ook een wandelroute richting de volgende halte. Nadeel van dit systeem is natuurlijk dat als het druk is, je mogelijk moet wachten op de volgende shuttle.

Overnachten

In Glacier Natioal Park zijn er in totaal 13 campings. Vijf daarvan liggen langs de Going-To-The-Sun Road. Dat zijn van West naar Oost:

Op de eerste en de laatste na, zijn deze campings zijn op ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’-basis. Op deze statuspagina is te volgen welke campings open/dicht of vol zijn. Ook staat er vermeldt hoe laat ze de dag ervoor vol waren. Apgar en St. Mary zijn eventueel maximaal zes maanden van te voren te reserveren.

Wat ons betreft kijken we ook al uit naar de tocht met de shuttles over deze weg, want het uitzicht schijnt zeer bijzonder en afwisselend te zijn.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *