Banff Nationaal Park

Aan de oostkant van de Canadese Rocky Mountains ligt het oudste nationale park van Canada. Het park heeft een bewogen geschiedenis alvorens het park is zoals het nu is.

Geschiedenis

Tijdens de bouw van de TransCanada-spoorweg werden in 1883 warmwaterbronnen ontdekt. Deze bronnen werden toen ingezet om het gebied te promoten als spa en resort. Daarom ontstond er in de nabijheid een kleine nederzetting. Deze nederzetting werd door de directeur van de spoorwegmaatschappij Banff genoemd, naar zijn geboorteplaats in Schotland. Er ontstond echter ruzie tussen verschillende landeigenaren op wiens land de bronnen nu eigenlijk lagen. Om die ruzie te beslechten kwam de toenmalige Eerste Minister op 25 november 1885 met het besluit om het betreffende gebied van 26 km² om te zetten in Banff Hot Springs Reservaat.

Op 23 juni 1887 werd de “Rocky Mountains Park Act” aangenomen door het Canadese parlement. Daarmee was de oprichting van het allereerste nationale park van Canada een feit. Het park heette vanaf dat moment Rocky Mountains National Park en was gelijk vergroot naar 674 km². Het park was alleen bereikbaar via de TransCanada-Spoorweg. Langs deze spoorweg werden hotels gebouwd en Banff werd internationaal aangeprijsd als kuuroord. In 1902 werd het park uitgebreid naar ruim 11.000km². Onder druk van houthakkers werd het park in 1911 weer verkleind naar kleiner dan 5.000km².

Tot 30 mei 1930 heet het park “Rocky Mountains Park”, maar dan wordt de National Park Act aangenomen. Die legt de grootte van het park vast op ruim 6.600km² en verandert de naam in de huidige naam “Banff National Park”. Sinds 1949 heeft het park de huidige grootte van 6.641 km². In 1984 wordt het park toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Wegen

Banff was in het begin alleen bereikbaar per spoorlijn. In 1911 kwam de eerste wegverbinding naar Calgary tot stand. In 1920 wordt ook Lake Louise bereikbaar per auto en vanaf 1923 is het park ook vanuit British Columbia bereikbaar. De Icefields Parkway naar Jasper maakt het park vanaf 1940 ook uit het noorden bereikbaar. Vanaf 1950 is het park bereikbaar per Trans Canada Highway.

Natuurbehoud

Dit park had al regelmatig te lijden van commerciële activiteiten (zoals in 1911 het houthakken), maar ook van de vele toeristen. Het park wordt jaarlijks door meer dan 5 miljoen toeristen bezocht en daar heeft het park onder te lijden. Om de druk vanuit commercie en toerisme tegen te gaan en meer ruimte aan de natuur te bieden wordt in 1988 de National Park Act aangescherpt. Vanaf dat moment wordt er meer nadruk gelegd op natuurbehoud en worden grote (soms al lopende projecten) afgeblazen. Voorbeelden daarvan zijn een klein vliegveld, een nieuwe snelweg en een golfbaan. Ook wordt Banff gelimiteerd tot 10.000 inwoners.

Door deze maatregelen begint de stad Canmore (20 km ten oosten van het park) te groeien om de toeristen toch hun ruimte en vermaak te bieden.

Campings

In het Banff Nationaal Park zijn er 16 campings en in de omgeving zijn er nog wat extra. In Canmore zijn er bijvoorbeeld nog vijf te vinden. De campings variëren van hele eenvoudige campings tot  campings die compleet voorzien zijn van alle luxe. Zoals te zien is op de onderstaande kaart bevinden bijna alle campings zich langs Snelweg 1 of anders langs de Icefields Parkway.

Bijzonder

Banff is in meerdere opzichten bijzonder. Ten eerste ligt aan de noordkant van het park de Castleguard Cave. Dit is het meest uitgebreide grottenstelsel van Canada met meer dan 20km aan gangenstelsels. Daarnaast zijn er natuurlijk de verschillende gletsjers, zoals de Waputik, het Columbia Icefield en het Waptcha Icefield.

Daarnaast is Banff bekend door de vele diersoorten die er wonen. Roofdieren zoals beren (grizzly en zwarte), poema’s, lynxen, wolven, coyotes en otters. Maar ook planteneters als wapiti’s,  herten en elanden.

Activiteiten

Voor geocachers heeft banff zelfs een speciale geocoin beschkbaar.
Voor geocachers heeft Banff zelfs een speciale geocoin beschikbaar.

Binnen Banff zijn er allerlei activiteiten te doen. De meest populaire zijn wandelen en mountainbiken. Er zijn verschillende sites waar kant-en-klare routes te vinden zijn:

Hiking (rechtstreekse links):

Mountain-biking (rechtstreekse links):

Daarnaast kan men natuurlijk geocachen en kanoën. Voor het geocachen heeft Banff zelfs zijn eigen geocoin beschikbaar.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *