Dag 6 – Yellowstone (deel 1)

Vandaag zouden we voor het eerst naar Yellowstone gaan. Eerst nog even de financiën van gisteren oplossen, tanken (alweer) en boodschappen en dan richting Yellowstone. Door Yellowstone rijdend blijkt er een groot probleem te zijn…

Eerst zijn we naar Robin’s Roots gegaan. Daar konden we volgens camping goed boodschappen doen, tanken en geld halen. Na wat problemen met de creditcard lezen, toch alle drie de vliegen in één klap geslagen. Eerst nog even langs de camping om de lening terug te betalen en dan op naar Yellowstone.

Yellowstone

Ingang van YellowstoneOm 11:15 stonden we bij de westingang van het park. Met maar tien auto’s voor ons waren we zo aan de beurt. Allereerst maar een 7-day-pass aangeschaft. Eigenlijk is het een standaard toegangspas, maar die geeft gelijk 7 dagen toegang. Daarna naar het dichtstbijzijnde informatiepunt om de boekjes te halen van het Junior Ranger programma. Nu zijn we klaar om het park in te gaan.

Junior Ranger programma

Het Junior Ranger programma is opgezet door de National Park Service om kinderen bewust te maken van de natuur.  Het motto van het programma is “Explore, Learn and Protect”. In nagenoeg alle nationale parken wordt dit programma aangeboden, waarbij de kinderen diverse vragen over de het park, de geschiedenis en de natuur moeten maken. Ook moet men deelnemen aan workshops of activiteiten die door de echte rangers worden gegeven. En als kinderen dat allemaal en een eed afleggen over het behoud van de natuur in het algemeen, verdienen zij een mooie badge. Deze badge is per park anders.

Het park

Yellowstone is een groot park met daarin eigenlijk twee wegen. Deze wegen vormen een soort van actje. De bovenste helft van de acht is de Upper Loop, en de onderste helft heet de Grand Loop. Op het achtje zijn enkele locaties ingericht met bebouwing. Op die plekken zijn winkeltjes, informatiepunten, benzinestations, enz…

Het achtje is vanaf alle kanten te benaderen via de verschillende ingangen. Wij kwamen via de west-ingang bij de plaats West-Yellowstone.

Ons bezoek

Bizon bij de MadisonVanaf die ingang rijd je eerst een tijdje met de rivier “Madison” naast je. Bij een pauzeplek langs de rivier zagen we ons eerste wilde dier, de bizon. In het park heen zijn verschillende vlakten te vinden. En op aardig wat vlakten lopen er bizons rond.

Zodra we  op het onderste rondje van de acht waren aangekomen, zijn we eerst de boekjes van het Junior Ranger programma gaan ophalen en toen rustig langs het onderste rondje van de acht naar het zuiden afgedaald.

Fountain Paint Pot

Allereerst passeerden we daar de Fountain Paint Pos. Dit bestaat uit een haast surrealistisch landschap met witte grond, met daarin allemaal afgestorven bomen. Via een pad van planken kom je langs de verschillende geysers. Er hangt om die geysers een ‘lekkere’ geur van waterstofsulfide (oftewel rotte-eieren-lucht). De geysers zelf bestaan vooral uit stoomblazers of bellen die in de modder opborrelen.

Grote prismatische bron

Ranger pakt ons petjeNa dit bezoek zijn we nog wat verder zuidwaarts gereden. Om niet al te veel verder weer een parkeerplaats te moeten opzoeken. In dit geval om de grote prismatische bron te gaan bekijken. Zagen we bij de eerste stop al een afgewaaid hoedje liggen, hier lagen er wel heel erg veel langs het pad. Blijkbaar waren niet alle toeristen berekend op de harde wind die hier altijd waait. Ook wij niet, want de pet van Kirsten belandde ook al snel naast het pad. Gelukkig waren de parkrangers niet al te ver en met een grijpstok van ruim drie meter was onze pet weer snel gered.

Langs het pad van deze wandeling bevinden zich eigenlijk twee grote bronnen:, naast twee kleinere bronnen:

  • De grote prismatische bron
  • Excelsior Geyser

De eerste die je tegenkomt is de Excelsior Geyser.  Deze geyser komt maar heel zelden tot leven. De laatste keer was in 1985. Maar als hij begint, komt het ater tot wel 100m hoogte. Op dit moment is het een meer met afgekalfde randen waar bijna 15000 liter/minuut aan heet water uit stroomt.

Direkt achter de geyser ligt dan de grote prismatische bron. Dit meer is ongeveer 60m in doorsnee. En het water is in het midden 70 C heet. Naar de randen koelt het water af. En bij elke temperatuur leven er andere bacterieën in het water met eder een eigen kleur. Hierdoor ontstaat er een kleurige ring rond het water waaraan de bron zijn naam ontleend.

Old Faithful

Na deze indrukwekkende bronnen zijn we nog een stukje zuidelijker gegaan langs de Grand Loop. Daar kwamen we bij de geyser die mogelijk wel het bekendst is van het hele park. “Oude betrouwbare” (Old Faithfull) is een geyser die volgens een vast patroon zijn water 30m de lucht in spuit. Op het moment dat wij er aankwamen hoefden we nog maar 5 minuten te wachten op de volgende uitbarsting. Dat was mooi, want de tussenpozen variëren tussen de 60 en 90 minuten. We stelden ons op tussen de andere ca. 1000 toeristen en wachten af. En inderdaad na enkele minuten begon de stoom die uit het gat kwam te veranderen in een heftige straal kokend water. Dit geweld hield bijna 4 minuten aan en was fantastisch om te zien. Zeer indrukwekkend.

Ons probleem

In het begin schreven we al dat er een probleem is met Yellowstone. En na Old Faithful kwamen we er achter. Yellowstone is te groot en te indrukwekkend. De eerste dag hebben we vanaf 11:15 tot 17:15 eigenlijk maar drie van de vele tientallen attracties gezien. De dingen die je ziet zijn zo spectaculair en indrukwekkend dat de tijd voorbij vliegt. Morgen dus weer een dag, een lange dag…

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *