Dag 16 – Banff (en omgeving)

Gisteren waren we al door wat Nationale Parken in Canada gereden. Vandaag gingen we de omgeving wat verkennen en weer een uitgebreid stuk wandelen.  Vandaag ook nog Xplorer-tags gescoord voor de kinderen.

Eigenlijk wilden we vanmorgen om 6:30 opstaan. Maar vreemd genoeg kent mijn telefoon geen 24-uurs stand. Alleen am/pm en onze wekker stond vandaag per ongeluk op 6:30 pm. Maar om 7:50 werden we uit onszelf wakker. Eerst even verdwaast op de wekker gekeken waarom die niet afging. Maar dat al snel duidelijk.

Toen maar aankleden/tandenpoetsen enz… en in de auto stappen, alhoewel dat laatste eigenlijk een overbodige stap is. Nog even de auto loskoppelen van alle voorzienen en om 8:30 reden we weg. Allereerst richting het Informatiecentrum van Yoho NP om de Xplorer-tag van Yoho op te halen.Daarvoor waren alleen wat puzzels nodig en een bezoek aan Field. En dat dorpje hadden we gisteren al bezocht.

IngangLakeLouiseDaarna op weg naar Lake Louise om een wandeling te gaan maken bij het meer. Maar het is zo druk daar dat we bij de ingang van het dorpje maar even de tank vol gooien en wat brood halen en dan omkeren. So far Lake Louise. We zoeken een alternatieve wandellocatie en dat wordt de Johnston Canyon Trail. We zetten koers daarheen en nemen de parallelweg van de Highway 1.

Johnston Canyon Trail

Bij de ingang van de Johnston Canyon Trail maar even snel een rondje gereden over het parkeerterrein. Zoals verwacht is er geen plek. Het leek namelijk net of je naar Kijkduin reed. AL een kilometer voor de parkeerplek stonden de auto’s al aan beide zijden in de kant. Ongeveer 800m van de ingang sluiten wij aan in de berm, maar dan voorbij de ingang.

Omdat het nogal zwaar bewolkt is kleden we ons even iets warmer en gaan  lopen richting het startpunt van de trail. Als we zo kijken is het net de Efteling op een drukke dag. De mensen drommen om elkaar heen om op het wandelpad te komen. Even wanen we onszelf bij De Piraña, doordat er naast het pad continue het geluid klinkt van een wildwaterrivier.

Drukte op de 'catwalk' in Johnston CanyonOndanks de drukte wagen wij ons ook op het pad. En we begrijpen de drukte wel. De locatie is echt schitterende om te zien. Een canyon die uitgeslepen is door de redelijk wilde rivier onderin. En de zijkanten alweer druk begroeid met hele diverse beplanting. Op onbegaanbare plaatsen zijn er kunstmatige paden gemaakt met behulp van stellages. Op die manier kon je mooi de rivier blijven volgen. Na ongeveer 1,1 km kom je dan bij de  Lower Falls. Hier was de mogelijkheid om vlakbij de waterval te komen. Maar het Efteling-bordje “Vanaf hier is de wachttijd 45 minuten” ontbrak. Die mogelijkheid hebben we dus maar niet benut. Intussen wordt het zo warm, dat de jassen in de tassen worden gestopt.

Johnston Canyon Upper FallsWij kozen ervoor om door te lopen naar de Upper Falls. Dat was nog 1,6 km verder lopen. Tijdens die wandeltocht gaan we in totaal zo’n 215 meter omhoog. Als je dan denkt dat je de Upper Falls ziet, blijkt er een klein paadje nog net ietsjes om de hoek te gaan. Ondanks de wachttijd bij dit paadje, gaan we deze keer wel in de rij staan. En als je dan net het hoekje omloopt, zie je de echte Upper Falls.  Dit is dan een waterval van ongeveer 30m hoogte.  Na de waterval bewonderd te hebben nemen we op het bovenste punt even wat water en een paar Pringels. We zouden kunnen doorlopen naar de zogenaamde inktpotten. Die zijn nog eens 2,5 km lopen, maar als we de verhalen op internet moeten geloven, vallen die erg tegen. Je gaat dan namelijk de canyon zelf uit en komt op een vlakte waar de inktpotten als bronnen borrelen. Er is op de vlakte voor de rest nauwelijks meer wat te zien. Wij kiezen er daarom voor om terug te keren richting onze camper. Dit moet helaas via dezelfde weg als dat we gekomen zijn.

Bow Valley Parkway

Longhorn SheepAls we in de camper aankomen gaan we langs snelweg 1A richting Banff. Deze snelweg heeft als straatnaam: Bow Valley Parkway. De weg heeft een maximumsnelheid van 50km, dus we rijden lekker rustig richting Banff. Af-en-toe splitst de weg weg zich, zodat je ook geen tegenliggers meer hebt. Op een gegeven moment worden we verrast door wat auto’s die in de weg stilstaan om foto’s te maken. We gaan op zoek naar de beer. Helaas niet. Er staat een Bighorn Sheep rustig wat gras te kauwen. Wij stappen ook uit om wat foto’s te maken. Terwijl we dat doen komen er ongeveer 200m verderop nog wat Bighorns uit de bosjes lopen die ook onze kant komen lopen. Nadat we die ook op een foto hebben vastgelegd vervolgen we onze weg richting Banff.

Banff

Banff is één groot toeristencentrum. De hoofdstraten bestaan alleen maar uit bars, souvenirwinkels en hotels. Meer is er niet te vinden. Nou ja, toch wel… wij moesten nog naar het Information Center, want de kinderen hadden gisteren en vandaag de opgaven gemaakt voor de Xplorer van Banff. Terwijl ik Petra en de kinderen afzet bij het informatiecentrum met de boekjes en een walkie-talkie in handen, ga ik een rondje door het centrum rijden. Er is namelijk een maximum parkeertijd van 5 minuten in de hoofdstraten en om op de parkeerterreinen mogen te parkeren is er een parkeervergunning nodig die wij dus niet hebben.  Precies nadat ik mijn eerste rondje heb afgerond komen ze weer naar buiten en kunnen ze zo weer instappen. We rijden door naar de Domino’s Pizza in Canmore en eten onze pizza’s op de camping aan de tafel op.

Vandaag gereden: 220 km

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *