Zonsverduistering 21 augustus 2017

Bijna elk jaar zijn er wel zonsverduisteringen. Heel af-en-toe zijn ze in Europa. Bijvoorbeeld in 11 augustus 1999 of pas weer op 12 augustus 2026. Maar voor de Amerikagangers is er volgend jaar augustus een unieke gelegenheid.

Op 21 augustus 2017 gaat er namelijk een zonsverduistering van west naar oost over de Verenigde . Zie onderstaand kaartje voor het traject over de Verenigde Staten.

Wat is een zonsverduistering?

Tijdens een zonsverduistering valt de schaduw van de maan op de aarde. In onderstaand schema (niet op schaal) is te zien dat er een twee soorten schaduw op de aarde vallen. De donkere schaduw (of slagschaduw) en de lichtere schaduw (of bijschaduw).schemazonsverduistering

Bijschaduw

Als maar een deel van het zonlicht wordt afgeschermd door de maan spreekt men van bijschaduw. Deze bijschaduw is niet zoals in het schemaatje egaal, maar neemt in werkelijkheid af vanaf het centrum tot aan de rand. In dit gebied neemt het licht op een onnatuurlijke manier af. Bij zonsondergang wordt de gang van stralen door de atmosfeer steeds korter waardoor er een verkleuring plaatsvind. In de bijschaduw vindt die verkleuring niet plaats en neemt alleen de hoeveelheid licht af. Maar je moet begrijpen dat zelfs als er maar 1% van het zonlicht nog aankomt op aarde, Dat nog ruimschoots genoeg is om buiten een boek te lezen.

Slagschaduw

De slagschaduw is er alleen als er sprake is van een volledige verduistering of totaal verduistering. Bij de verduistering  volgend jaar in de Verenigde Staten is er sprake van een totale zonsverduistering. De slagschaduw ontstaat boven de Grote Oceaan en verdwijnt weer boven de Atlantische Oceaan. De baan van de slagschaduw over de Verenigde Staten heb ik uitgewerkt in de kaart bovenaan deze pagina. Als je je bevindt in de baan van de slagschaduw zal je eerst de bijschaduw over je heen krijgen. Hierbij wordt het rustig donkerder. Maar dan op het laatste moment zie je even de zgn diamanten ring om de maan en dan wordt het in enkele seconden donker.

Afhankelijk van waar je je bevindt zal de verduistering dan maximaal 2 minuut 40 duren. Daarna komt het licht weer in enkele seconden terug en zal de bijschaduw steeds meer verdwijnen. Dit proces duurt dan in totaal ongeveer drie uur

Waarschuwing

Zelfs als  er maar 1% zonlicht de maan kan passeren is et nog schadelijk om rechtstreeks naar de zon te kijken. Mocht je daar ter plekke zijn, zorg dan voor een eclipse-brilletje. Dit is een speciale zonnebril die nagenoeg gene  licht doorlaat. Hierdoor kun je dan de maan voorbij de zon zien trekken.

Voor meer informatie en een interactieve kaart met alle tijden en locatie’s kan je terecht op www.eclipse2017.org.

Over Jeroen

Jeroen (1973) is IAM Beheerder bij een van de grootste werkgevers van Nederland, Hij vind het leuk om de reis naar Canada voor te bereiden en dat te delen met anderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *